top of page

FCI IRK STANDARTLARI

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL)

SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1er  B – 6530 Thuin (Belgique)

 

23.01.2015 /EN   FCI-Standard N° 172 

POODLE (Caniche)

 

ÇEVİRİ: Çevirmen Ian Nicholson /FR Renée Sporre-Willes, Raymond Triquet ve Claude Guintard tarafından revize edilmiştir. Resmi dil (FR).

KÖKENİ: Fransa

RESMİ GEÇERLİ STANDARDIN YAYIN TARİHİ: 03.11.2014.

KULLANIM: Refakatçi köpek.

FCI SINIFLANDIRMASI: Grup 9 Refakatçi ve Oyuncak köpekler. Bölüm 2 Kaniş. Çalışma denemesi olmadan.

 

KISA TARİHSEL ÖZET:

 

Etimolojik olarak Fransızca “caniche” (Poodle) kelimesi, Fransızca dişi ördek anlamına gelen “cane” kelimesinden gelmektedir. Diğer ülkelerde cinsin adı suya sıçramakla ilişkilendirilir. Başlangıçta bu köpek yaban kuşları için kullanılıyordu. Pek çok özelliğini koruduğu Barbet'in soyundan gelmektedir. 1743 yılında Fransızca'da barbetin dişisi anlamına gelen "caniche" adı verildi. Daha sonra Barbet ve Caniche (Kaniş) yavaş yavaş ayrıldı. Yetiştiriciler aynı renkte orijinal denekler elde etmek için çok çalıştılar. Dost canlısı, neşeli ve sadık karakterinin yanı sıra dört boyutu ve herkesin tercihine göre seçebileceği farklı renkleri nedeniyle kaniş, refakatçi köpek olarak oldukça popüler hale geldi.

 

GENEL GÖRÜNÜM: Kıvırcık veya kıvrımlı karakteristik kıvırcık kürkü olan, orta oranlarda köpek. Görünüşü, sürekli tetikte ve aktif, uyumlu bir şekilde inşa edilmiş, zarafet ve gurur izlenimi veren akıllı bir köpeğe benziyor.

 

ÖNEMLİ ORANLAR: Namlu uzunluğu kafatası uzunluğunun yaklaşık 9/10'u kadardır. Vücudun uzunluğu (scapulo-ischial), omuzlardaki yükseklikten biraz daha fazladır. Omuzların yüksekliği pratik olarak sağrıdaki yüksekliğe eşittir. Dirsekteki yükseklik, omuzlardaki yüksekliğin 5/9'udur.

 

DAVRANIŞ/MİZA: Sadakatiyle tanınan, öğrenme ve eğitilme yeteneğine sahip bir köpek, bu da onu özellikle hoş bir arkadaş köpek haline getiriyor.

 

BAŞ: Seçkin, düz ve vücutla orantılı. Kafanın iyi şekillendirilmiş olması, ne ağır ne de aşırı ince olmaması gerekir.

 

KRANYAL BÖLGE: Kafatası: Genişliği kafa uzunluğunun yarısından azdır. Yukarıdan bakıldığında kafatasının tamamı oval, yandan bakıldığında ise hafif dışbükey görünmektedir. Kafatasının ve namlunun eksenleri biraz farklıdır. Süper siliyer kemerler orta derecede belirgindir ve uzun saçlarla kaplıdır. Ön oluk gözler arasında geniştir ve çok belirgin olan oksiputa doğru daralır. (Minyatürlerde biraz daha az belirgin olabilir). Dur: Sadece hafifçe telaffuz edilir, ancak asla yok olamaz.

 

YÜZ BÖLGESİ:

 

Burun: Gelişmiş, dikey profil; burun delikleri açık. Siyah, beyaz ve gri konularda siyah burun; kahverengi deneklerde kahverengi burun. Açık kahverengi (kayısı/kırmızı) deneklerde burun, açık kahverengi rengin yoğunluğuna göre siyah veya kahverengi olmalıdır. Açık kahverengi deneklerde burun mümkün olduğunca koyu olmalıdır.

Namlu: Üst profil tamamen düzdür; uzunluğu kafatasının yaklaşık 9/10'u kadardır. Alt çenenin dalları neredeyse paraleldir. Namlu güçlü. Namlu ağzının alt profili üst dudağın kenarı tarafından değil alt çene tarafından belirlenir.

 

Dudaklar: Orta derecede gelişmiş, oldukça sıkı, orta kalınlıkta, üst dudak alt dudağın üzerinde sarkmadan duruyor. Siyah, beyaz ve gri konularda siyah; kahverengi konularda kahverengi. Turuncu açık kahverengi [kayısı] ve kırmızı açık kahverengi deneklerde dudaklar az çok koyu kahverengi veya siyahtır. Dudak köşesi belirginleştirilmemelidir.

Çeneler/Dişler: Tam makas ısırığı. Güçlü dişler.

Yanaklar: Çıkıntılı değil, kemik şeklindedir. Yörünge altı bölgeleri yontulmuş ve çok az doldurulmuştur. Zigomatik kemerler çok hafif belirgindir.

GÖZLER: Durak hizasında ve hafifçe eğik olarak yerleştirilmiş keskin bir ifade. Badem şeklinde. Siyah veya koyu kahverengi renk. Kahverengi deneklerde renk koyu kehribar olabilir. Siyah, beyaz ve gri konularda göz kenarları siyahtır. Kahverengi konularda kahverengi. Açık kahverengi deneklerde göz kenarları mümkün olduğu kadar koyu olmalıdır.

KULAKLAR: Oldukça uzun, yanaklara doğru düşüyor, burnun üst kısmından gözün dış köşesinin altından geçen bir çizginin uzantısında yer alıyor; düz, takıldıktan sonra genişleyen ve ucu yuvarlak olan bu tüyler çok uzun, dalgalı tüylerle kaplıdır. Deri ileri çekildiğinde dudakların köşesine ulaşmalı veya ideal olarak geçmelidir.

 

BOYUN: Güçlü, enseden sonra hafif kavisli, orta uzunlukta ve iyi orantılı. Baş yüksekte ve gururla taşınır. Gerdansız boyun oval kesitlidir. Uzunluğu kafadan biraz daha azdır.

GÖVDE: İyi oranlanmış. Omuzlardaki yükseklikten biraz daha uzundur.

Üst çizgi: uyumlu ve gergin.

Withers: Orta derecede gelişmiş. Omuzlardaki yükseklik, pratik olarak krupun tepesinden yere kadar olan yüksekliğe eşittir.

Geri: Kısa.

Bel: Sıkı ve kaslı.

Krup: Yuvarlatılmış ancak düşmeyen.

Göğüs: Dirseğe ulaşmak; genişliği derinliğinin 2/3'üne eşittir. Ön göğüste göğüs kemiğinin ucu hafifçe öne çıkmalı ve oldukça yükseğe yerleştirilmelidir. Standart Poodle'larda göğüs kafesinin çevresi, omuzların arkasından ölçülen, omuzların yüksekliğinden 10 cm daha fazla ölçülmelidir. Oval kesitli, sırt kısmı geniş. Alt çizgi ve göbek: Yukarı doğru kıvrılmış ancak aşırı derecede değil.

KUYRUK: Bel seviyesinde oldukça yüksekte bulunur (ideal olarak üst çizgiyle karşılaştırıldığında "dokuzu on geçe" hızda taşınır).

 

 

Uzuvlar:

 

ÖN BÖLÜMLER:

Genel görünüm: Tamamen dik ve paralel, iyi kaslı ve iyi kemikli. Dirsekten yere kadar olan yükseklik, omuzlardaki yüksekliğin yarısından biraz fazladır.

 

Omuz: Eğik, kaslı. Kürek kemiği humerusa yaklaşık 110°'lik bir açı oluşturur.

 

Üst kol: Humerusun uzunluğu kürek kemiğinin uzunluğuna karşılık gelir.

 

Carpus (Bilek): Önkolun ön kısmı ile sürekli bir çizgidedir.

 

Metacarpus (Pastern): Profilden bakıldığında güçlü ve neredeyse dik görünür.

 

Ön ayaklar: Oldukça küçük, sıkı, kısa oval şekillidir. Ayak parmakları iyi kavislidir ve sıkı oturur. Pedler sert ve kalındır. Siyah ve gri konularda tırnaklar siyahtır. Kahverengi deneklerde kahverengidirler. Beyazlarda tırnaklar boynuz renginden siyaha kadar herhangi bir renkte olabilir. Açık kahverengilerde kahverengi veya siyahtır; kürk rengine göre mümkün olduğunca koyu.

 

ARKA BÖLÜMLER:

 

Genel görünüm: Arkadan bakıldığında arka bacaklar paralel; kaslar gelişti ve çok belirgin.

 

Uyluk: İyi kaslı ve güçlü. Coxo-femoral açı telaffuz edilmelidir.

 

Stifle (Diz): Femoro-tibial açılar telaffuz edilmelidir.

Diz eklemi: Diz eklemi nispeten iyi açılıdır. (tibio-tarsal eklem iyi açılandırılmalıdır).

 

Metatarsus (Arka pastern): Oldukça kısa ve dik. Kanişin arka ayaklarında çiy pençeleri olmadan doğması gerekir.

 

Arka ayaklar: Oldukça küçük, sağlam, kısa oval şekillidir. Ayak parmakları iyi kavislidir ve sıkı oturur. Pedler sert ve kalındır. Tırnaklar siyah ve gri konularda siyah. Kahverengi deneklerde kahverengidirler. Beyazlarda tırnaklar boynuz renginden siyaha kadar herhangi bir renkte olabilir. Açık kahverengilerde kahverengi veya siyahtırlar.

 

YÜRÜYÜŞ/HAREKET: Kanişin hafif ve esnek bir yürüyüşü vardır.

 

CİLT: Esnek, gevşek değil, pigmentli. Siyah, kahverengi, gri ve açık kahverengi Kanişler, kürklerinin rengine uygun olarak pigmentli olmalıdır. Beyaz Poodle'larda gümüş renkli bir cilt aranır.

Saçı: Kıvırcık

 

Kabuğu: Bol miktarda ince, yünlü dokusu vardır, çok kıvırcıktır, elastiktir ve el basıncına dayanıklıdır. Kalın olmalı, iyi döşenmiş olmalı, eşit uzunlukta olmalı ve düzgün bukleler oluşturmalıdır.

Fitilli Ceket: Bol miktarda ince, yünlü dokulu ve en az 20 cm uzunluğunda olması gereken yoğun, karakteristik kordlar oluşturan.

 

Renk: Düz renk: siyah, beyaz, kahverengi, gri, açık kahverengi. Kahverengi derin, oldukça koyu, düzgün ve sıcak olmalıdır. Bej ve daha soluk türevleri kabul edilmemektedir. Gri tekdüze, derin olmalı, ne siyahımsı ne de beyazımsı olmalıdır. Açık kahverengi tekdüze olmalıdır. Soluk açık kahverengiden kırmızı açık kahverengiye, hatta turuncu açık kahverengi (kayısı) olabilir. Göz kapakları, burun, dudaklar, diş etleri, damak, doğal delikler, skrotum ve pedler iyi pigmentlidir. Açık kahverengi denekler için tüm pigmentasyon mümkün olduğu kadar koyu olmalıdır.

 

BOYUT VE AĞIRLIK: Cinsel dimorfizm tüm çeşitlerde açıkça görülebilmelidir.

 

Standart Poodle: 45 cm'den 60 cm'ye kadar +2 cm toleransla. Standart Kaniş, aynı özellikleri taşıyan Orta Kanişin büyütülmüş ve geliştirilmiş kopyası olmalıdır.

 

Medium Poodles:  35 cm'den 45 cm'ye kadar.

Miniature Poodles:  28 cm'den 35 cm'ye kadar. Minyatür Kaniş, mümkün olduğunca aynı oranları koruyarak ve herhangi bir cücelik belirtisi göstermeden, küçültülmüş bir Orta Kaniş görünümünü sergilemelidir. 

Toy Poodles:  24 cm'den büyük (-1cm toleransla) 28 cm'ye kadar (aranılan ideal: 25 cm). Oyuncak Kaniş, topluluğu içinde Minyatür Kaniş görünümünü ve standardın tüm noktalarına uygun aynı genel oranları korur. Herhangi bir cücelik belirtisi hariç tutulmuştur; yalnızca dış oksipital çıkıntı daha az belirgin olabilir.

 

HATALAR: Yukarıdaki noktalardan herhangi bir sapma, bir kusur olarak kabul edilmeli ve kusurun ciddiyeti, derecesi ve köpeğin sağlığı ve refahı üzerindeki etkisi ile tam orantılı olmalıdır.

 

CİDDİ HATALAR:

• Gözler: çok büyük ve çok yuvarlak veya çökük, yeterince karanlık değil.

• Kulaklar: çok kısa (dudakların köşesine ulaşmıyor).

• Keskin veya sivri ağızlı.

• Dışbükey namlu.

• Roach yapın veya geriye doğru sallanın.

• Kuyruk çok alçakta ayarlanmış.

• Krupun düşmesi.

• Arka açılar çok düz veya aşırı açılı.

• Akıcı veya uzun yürüyüş.

• Seyrek, yumuşak veya telli saçlar.

• Tanımlanmamış veya düz renk değil.

• Kısmen depigmente burun.

• 2 PM2'nin yokluğu.

 

DİSKALİFİYE EDİCİ HATALAR:

• Agresif veya aşırı utangaç köpekler.

• Açıkça fiziksel veya davranışsal anormallikler gösteren herhangi bir köpek.

• Türünde ve özellikle kafasında eksiklik var, bu da özellikle başka bir cinsle karışıma işaret ediyor.

• Boy uzunluğu Standartlarda 62 cm'yi aşan, Oyuncaklarda 23 cm'den az olan.

• Kuyruğun olmaması veya doğal olarak kısa kuyruk.

• Arka bacaklarda çiğ tırnakları veya tırnak izleri olduğuna dair kanıtlar.

• Cücelik belirtileri gösteren herhangi bir kişi: küresel kafatası, oksipital çıkıntının olmaması, çok belirgin duruş, belirgin gözler, namlu çok kısa ve yukarı dönük.

• Ortadaki karık neredeyse yok denecek kadar az.

• Oyuncaklarda kemik çok hafiftir.

• Kuyruk tamamen kıvrılmıştır.

• Ceketi tek renk olmayan kişiler.

• Beyaz dışındaki tüm deneklerin vücut ve/veya ayaklarındaki tüm beyaz lekeler.

• Burun tamamen depigmentedir.

• Yetersiz kapanış veya aşırı kapanış.

• Köpeğe zarar verebilecek her diş konumu (örneğin: damağa temas eden kötü konumlanmış köpek).

• 1 kesici dişin, 1 köpek dişinin ya da 1 karnasiyal dişin olmaması.

• Bir PM3'ün veya bir PM4'ün yokluğu.

• Üç veya daha fazla PM'nin yokluğu (PM1 hariç). Not:

 • Erkek hayvanlarda, skrotuma tamamen inmiş, görünüşte normal olan iki testis bulunmalıdır.

• Üreme için yalnızca tipik cins konformasyonuna sahip işlevsel ve klinik açıdan sağlıklı köpekler kullanılmalıdır.

 

Not:

• Erkek hayvanlarda, skrotuma tamamen inmiş, görünüşte normal olan iki testis bulunmalıdır.

• Üreme için yalnızca tipik cins konformasyonuna sahip işlevsel ve klinik açıdan sağlıklı köpekler kullanılmalıdır. Standartlara ek olarak bir Kanişin bir gösteride değerlendirilmesi, onun bir tımar yarışmasında değerlendirilmesi anlamına gelmez. Bir köpeğin aşırı bakımını teşvik etmek teşvik edilmez.

 

YETKİLİ GÖSTERİ KLİPLERİ

“Aslan Klipsi”: Kıvırcık veya kordonlu olsun, Kanişin arka kısmından kaburgalara kadar kırpılacaktır. Ayrıca kırpılmış: ağızlık, alt göz kapaklarının üstünde ve altında; yanaklar; manşetler veya bilezikler ve arka kısımdaki isteğe bağlı motifler hariç, ön bacaklar ve arka bacaklar; kuyruk, yuvarlak veya dikdörtgen uçlu ponpon. Tüm dersler için bıyık gereklidir. “Pantolon” ​​denilen saçların ön bacaklarda bırakılması caizdir.

“Modern Klip”: Dört bacağın tamamında saç bırakılmasına ancak aşağıdaki normlara uyulması koşuluyla izin verilir:

 

1.Kırpılacaktır:

a) Ön bacakların alt kısmı, tırnaklardan tırnağın ucuna kadar, alt kısım arka bacakların bir kısmı aynı yüksekliğe. Yalnızca ayak parmaklarıyla sınırlı olmak üzere makineyle kesmeye izin verilir.

b) Yukarıda açıklanan kurallara uygun baş ve kuyruk. Bu klipte istisnai olarak kabul edilecektir:

• Alt çene altında, alt çizgisi alt çeneye paralel kesilmesi gereken, 1 cm'den uzun olmayan kısa saçların varlığı. “Keçi sakalı” denilen sakala izin verilmiyor.

• Kuyruktaki ponponun bastırılması.

 

2. Kısaltılmış kaban: Vücudun üzerinde, sırt hattında “shot silk” etkisi vermek amacıyla az çok uzun fakat en az 1 cm. Uzunluk, kaburgaların ve uzuvların üzerinde kademeli olarak artırılacaktır.

 

3. Düzgünleştirilmiş ceket:

a) Kafanın üzerinde, makul yükseklikte bir topuz tutan ve aynı zamanda boynun arkasından omuzlara ve öne doğru, kesinti olmadan, üst kısımdan hafif eğimli bir çizgi izleyerek ayağın traşlı kısmına kadar. ön göğüs aşağıya doğru. Kulakların üst kısmındaki ve uzunluğunun en fazla üçte biri kadar olan tüyler makasla kesilebilir veya saç yönünde kesilebilir. Alt kısım, yukarıdan aşağıya, düzleştirilebilecek saçaklarla uçlara kadar uzunluğu kademeli olarak artacak olan saçlarla kaplı bırakılacaktır.

b) Uzuvlarda, ayağın traşlı kısmından belirgin bir geçiş yapan “pantolon”. Saçın uzunluğu, omuzda ve aynı şekilde kalçada, serginin boyutuyla orantılı olarak saçın düzleştirilmesiyle ölçülen 4 ila 7 cm'lik bir uzunluğu gösterecek şekilde yukarıya doğru kademeli olarak artar ve herhangi bir "kabarıklık"tan kaçınılır. " etki. Arka

“Pantolon”, Kanişin tipik açılarının görülmesine izin vermelidir. Bu normlara uymayan diğer tüm süslü klipler elenmektedir. Bakımla elde edilen standart taslak ne olursa olsun, gösterilerdeki yerleştirmeler üzerinde hiçbir etkisi olmamalıdır, aynı sınıftaki tüm sergiler birlikte değerlendirilip yerleştirilmelidir.

 

“İngiliz Klipsi”:  “Aslan Klipsi”ne arka kısma motifler, yani bilezikler ve manşetler ekleyin. Kafada: bir topuz. Bu klip için bıyık isteğe bağlıdır. Arka kısımdaki kıllarda sınır çizgisinin olmaması tolere edilir. Üst düğüm isteğe bağlıdır (üst düğümü yerinde tutmak için cila veya başka bir maddenin kullanılması yasaktır).

 

“Puppy Clip”: Modern klibi karakterize eden çeşitli traşlanmış parçaları devralır. Kafada: makul yükseklikte bir tepe noktası. Ön kısımdaki kürk, ön göğüsten tepe noktasına kadar görülen bir 'yumurta' ile karşılaştırılabilecek bir top oluşturmalıdır. Ön kısımdaki 'pantolon' olarak adlandırılan kısım korunmuş olup, tipik kaniş açısını vurgulamaktadır. Kuyruk - ponpon hariç - oval veya dikdörtgen bir şekle sahip olmalıdır. Yuvarlak açılarla genişten daha uzun kesilmelidir.

 

“İskandinav klibi veya Teriyer klibi”: Klips, Modern klipsinkine benzer, aradaki fark, kulakların ve kuyruğun tıraş edilmiş olabilmesidir. En son değişiklikler kalın harflerle yazılmıştır.

bottom of page